O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.
Zimowa dieta

Zimowa dieta

Mroźne dni trwają w najlepsze. Niskie temperatury, które witają nas tuż po wyjściu z domu, bardzo szybko wpływają na nasz organizm. Dlatego też ważne jest, aby zimową porą zwracać większą uwagę na właściwe odżywianie.
. Nowy rok, który niedawno przywitaliśmy, to również dobra okazja do tego, aby nieco bardziej zadbać o siebie i swoje zdrowie.
 
Podstawę dobrego, i przede wszystkim odpowiedniego jak na zimową aurę żywienia, powinny stanowić dania i napoje rozgrzewające nasze ciało. Lekkie warzywne zupy, gotowane warzywa oraz ciełpe domowe kompoty - to tylko najbardziej znane przykłady potraw, które powinniśmy jeść dużo częściej w okresie zimowym oraz na przełomie wiosny.
Wychłodzenie organizmu powoduje znaczne osłabienie naszego ciała, dlatego ważne jest, aby po chwilach spędzonych na zimowym powietrzu odpowiednio odbudować nasze ciało i dostarczyć mu energii do obrony przed wirusami.
Jak więc powinien wyglądać taki zimowy obiad? Nic prostszego!
Na pierwszy ogień zupa. Najbardziej znaną w tej kategorii potrawą, będzie bez wątpienia rosół. Ale można wybrać również dyniową, fasolową czy równie popularny co rosół - krupnik.
Drugie danie koniecznie powinno zawierać jak największą ilość gotowanych bądź duszonych na parze warzyw. Jeśli stawiamy na mięso, warto przyrządzić wołowinę bądź baraninę - również świetnie dba o rozgrzanie organizmu.
O tej porze roku warto zwrócić swoją uwagę na zapotrzebowanie witamin. Najważniejszą witaminą w zimie powinna być dla nas witamina D, która odpowiada za układ odpornościowy - oraz jej bliska koleżanka - witamina C. Ona również wspomaga odporność ale także dba o stan naszego żelaza. Dzięki niej, zyskujemy więcej energii, mamy dużo więcej siły i nie straszne nam przeziębienie.
Ważna jest też witamina E. Przy mroźnych i niskich temperaturach, o które nietrudno - ta witamina zadba o naszą skórę. Działa ona nawilżająco i również wspomaga nasz układ odpornościowy. Gdzie można znaleźć taką witaminę? Jest ona obecna w awokado, oleju rzepakowym, oraz także i w orzechach.
            Kiedy za oknem wita nas mróz, zadbaj o siebie i swoje zdrowie. Ciepłe dania i napoje bogate w witaminy, bardzo szybko postawią nas na nogi po dniu spędzonym na śniegu.